Κλείσιμο
Πληροφορίες
Γλώσσα
Γλώσσα
Κερδίστε έκπτωση 10%

με  την εγγραφή  σας στο newsletter

Γλώσσα
Το καλάθι μου

Ανοσοποιητικό σύστημα Οι βασικοί «πυλώνες» για την ενίσχυσή του – μέρος Α’

Ανοσοποιητικό σύστημα Οι βασικοί «πυλώνες» για την ενίσχυσή του – μέρος Α’

Η διατροφή, η τακτική άσκηση, ο ποιοτικός ύπνος και η καλή μας ψυχολογία συμβάλλουν τα μέγιστα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, έναντι των ιώσεων και της εποχικής γρίπης.

 

Ας δούμε πώς:

 

Η συμβολή της διατροφής

Η σωστή διατροφή αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού μας, που είναι απαραίτητη για τη διεκπεραίωση όλων των καθημερινών μας υποχρεώσεων. Επιπλέον, μέσω της στοχευμένης επιλογής τροφών, εξασφαλίζονται και τα θρεπτικά συστατικά τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι σε ήπιες αλλά και πιο σοβαρές «απειλές», όπως ο νέος κορονοϊός.

Προκειμένου να είναι η διατροφή σύμμαχος της υγείας μας, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρήσουμε, ακόμη και στην περίοδο της καραντίνας, ένα υγιεινό διαιτολόγιο, πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Το διαιτολόγιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τροφές όπως: φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και γιαούρτι.

Φρούτα, όπως τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια και τα ρόδια, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και άλλα ισχυρά  αντιοξειδωτικά, τα οποία υποβοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, διεγείροντας την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων.

Με τη σειρά τους, και τα λαχανικά αποτελούν σύμμαχο του ανοσοποιητικού, καθώς περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Το σπανάκι, το μπρόκολο, τα καρότα ενισχύουν την άμυνά μας στην αντιμετώπιση τυχόν μολύνσεων, ενώ το σκόρδο φημίζεται για τις αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητές του.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα τονώνουν και οι ανάλατοι ξηροί καρποί (φουντούκια, κάσιους, ηλιόσποροι κ.λπ.) με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Το παραδοσιακό γιαούρτι, τέλος, διαθέτει προβιοτικά και ενισχύει έτσι την καλή υγεία του εντέρου. Επιπλέον, ωφελεί σημαντικά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, D3 και ασβέστιο.

Εκτός από τις τροφές, οφείλουμε να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και στην ενυδάτωσή μας με νερό, φρέσκους φυσικούς χυμούς και ροφήματα, όπως το πράσινο τσάι.

 

Ο ρόλος της άσκησης

Η τακτική άσκηση, ακόμη και ήπιας μορφής, συμβάλλει σημαντικά στην ευζωία και την ευεξία.

Ήπιας μορφής αερόβια άσκηση θεωρείται το περπάτημα, το χαλαρό τρέξιμο, η σύντομη βόλτα με το ποδήλατο. Τις δραστηριότητες αυτές μπορούμε να τις εφαρμόσουμε ακόμη και την περίοδο του περιορισμού των μετακινήσεων, τηρώντας ωστόσο αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες κυκλοφορίας.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, βρίσκονται σε εγρήγορση οι μύες στα χέρια και στα πόδια μας, ενώ αυξάνονται η ταχύτητα και η ένταση της αναπνοής. Το γεγονός αυτό μεγιστοποιεί την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα, τη στιγμή που και οι χτύποι της καρδιάς πληθαίνουν, ενισχύοντας τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη διανομή οξυγόνου στους μυς και γρηγορότερη απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα και του γαλακτικού οξέος. Παράλληλα, με την άσκηση εκκρίνονται ενδορφίνες, δίνοντάς μας την αίσθηση ευεξίας και ζωντάνιας.

Γενικότερα, η αερόβια άσκηση δυναμώνει την καρδιά, «καθαρίζει» τις αρτηρίες, ελαχιστοποιεί την πιθανότητα για παχυσαρκία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κ.λπ. και αυξάνει τις αντοχές μας. Επιπλέον, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθιστώντας μας λιγότερο ευάλωτους σε ιογενείς ασθένειες, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.

Αντίστοιχα μπορεί να γίνει άσκηση συμπεριλαμβανομύνεο και της αερόβιας και μέσα στο σπίτι. Αν υπάρχουν όργανα στο σπίτι π.χ. διάδρομος, ποδήλατο, βαράκια μπορείτε να προπονηθείτε σε αυτά. Αν δεν υπάρχουν όργανα τότε μπορείτε να ασκηθείτε μόνοι σας ή μέσω κάποιου προγράμματος που υπάρχει στο διαδίκτυο με ότι είδους άσκηση προτιμάτε π.χ. zumba, yoga, pilates κτλ.

 

 

 

Διαβάστε για τους άλλους δύο πυλώνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας πατώντας εδώ:

 Οι βασικοί «πυλώνες» για την ενίσχυσή του – μέρος Β’

 

 

Πηγές

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/aerobic-exercise/art-20045541

https://www.sleepfoundation.org/articles/how-sleep-affects-your-immunity

https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-minute-lack-of-sleep-worsens-health-issues/

https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-q-and-a-lack-of-sleep-and-risk-of-high-blood-pressure/

https://psychcentral.com/lib/how-does-mood-affect-immunity/

Share

Σχετικά Προϊόντα

Related Articles