Κλείσιμο
Πληροφορίες
Γλώσσα
Γλώσσα
Κερδίστε έκπτωση 10%

με  την εγγραφή  σας στο newsletter

Γλώσσα
Το καλάθι μου

Ανοσοποιητικό σύστημα Οι βασικοί «πυλώνες» για την ενίσχυσή του – μέρος Β’

Ανοσοποιητικό σύστημα Οι βασικοί «πυλώνες» για την ενίσχυσή του – μέρος Β’

Εκτός της εξαιρετικής σημασίας που έχουν η διατροφή και η άσκηση για την θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, εξίσου σημαντικά και ευεργετικά είναι ο ύπνος και η ψυχολογία μας. Ας τα δούμε όμως αναλυτικότερα:

 

● Η συμβολή του καλού ύπνου

Ο ύπνος είναι επίσης ένα σημαντικό «όπλο» της άμυνάς μας, καθώς μας προσφέρει την ανάπαυση που χρειαζόμαστε, προκειμένου να είμαστε «ετοιμοπόλεμοι» σε πιθανούς κινδύνους. Άνθρωποι που υποφέρουν από ελλιπή ύπνο ή από κακής ποιότητας ύπνο, μακροπρόθεσμα είναι πιθανότερο να νοσήσουν, αν για παράδειγμα εκτεθούν σε έναν ιό. Αντίστοιχα ένας οργανισμός που ξεκουράζεται επαρκώς και σωστά, είναι σε θέση να αναρρώσει και γρηγορότερα εάν νοσήσει.

Με ποιο μηχανισμό, όμως, μπορεί να επηρεάσει ο ύπνος το ανοσοποιητικό μας σύστημα; Όταν κοιμόμαστε, εκκρίνονται οι κυτοκίνες, πρωτεΐνες με βασικό καθήκον να καταπολεμούν φλεγμονές και μολύνσεις του οργανισμού. Όταν οι ώρες του ύπνου είναι λιγοστές, ή όταν ο ύπνος δεν είναι ποιοτικός, η έκκριση των κυτοκινών μειώνεται, γεγονός που μας καθιστά ευαίσθητους σε μεταδοτικές ασθένειες.

Επομένως, ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι σε θέση να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα σημαντικά.

 

● Η σημασία της καλής ψυχολογίας

Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και περισσότερος λόγος για την αλληλεπίδραση μεταξύ της σωματικής και της πνευματικής υγείας. Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα θετικά συναισθήματα μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ αντιθέτως ότι τα αρνητικά μάλλον το επιβαρύνουν.

Μελέτες σε ανθρώπους με διαταραχή μετατραυματικού στρες, με αυξημένα τα επίπεδα των ορμονών του στρες, έδειξαν ότι οι λοιμώξεις διαρκούν περισσότερο. Από την άλλη, οι κοινωνικές επαφές, η παρέα με φίλους, η διασκέδαση και το γέλιο μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας.

Βεβαίως, αν και η εποχή που διανύουμε δεν επιτρέπει τις συναθροίσεις υπάρχουν τρόποι, να χαρούμε, να διασκεδάσουμε, να επικοινωνήσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό με πολλούς τρόπους, όπως με βιντεοκλήσεις με την οικογένεια και τους φίλους μας , με τη συμμετοχή μας σε ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα ή ομάδες υποστήριξης ή παρακολουθώντας κάποια webinar για θέματα που μας ενδιαφέρουν. Μπορούμε, επίσης, να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας κάνοντας πράγματα που μας ευχαριστούν, όπως το να διαβάσουμε το αγαπημένο μας βιβλίο, να ακούσουμε μουσική, να παίξουμε επιτραπέζια, να δούμε ταινίες, κ.λπ.

 

Όπως και να έχει, είτε μένουμε σπίτι είτε βρισκόμαστε εκτός, είναι στο χέρι μας και να τραφούμε σωστά και να ασκηθούμε και να κοιμηθούμε αρκετά και να είμαστε ευδιάθετοι.

Οφείλουμε να το κάνουμε γιατί έτσι προστατεύουμε την υγεία μας και των γύρω μας!

 

 

Μάθετε τους άλλους δύο πυλώνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας πατώντας εδώ:

Ενίσχυση ανοσοποιητικού Part A

 

 

Πηγές

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/aerobic-exercise/art-20045541

https://www.sleepfoundation.org/articles/how-sleep-affects-your-immunity

https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-minute-lack-of-sleep-worsens-health-issues/

https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-q-and-a-lack-of-sleep-and-risk-of-high-blood-pressure/

https://psychcentral.com/lib/how-does-mood-affect-immunity/

 

Share

Σχετικά Προϊόντα

Related Articles