Νέοι και γερή καρδιά

Όλο και σε μικρότερη ηλικία φαίνεται πως «ραγίζουν» πλέον οι καρδιές των ανθρώπων. Αν και, μέχρι πρότινος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα εκδηλώνονταν μετά τη δεκαετία των 40, τα τελευταία χρόνια ο μέσος όρος έπεσε και όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάτω των 35 ετών έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα αυτά.
Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς, παρά τις νέες θεραπείες και την πρόοδο της επιστήμης, η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τις παθήσεις εκείνες που προκαλούνται από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, με αποτέλεσμα τη στένωση των αγγείων και τη μη ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Τα πιο συχνά είναι η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, τα εγκεφαλικά και η υπέρταση.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, αυξάνεται ο αριθμός των νέων ανθρώπων κάτω των 35 ετών που αιφνιδίως έρχονται αντιμέτωποι με κάποια πάθηση στην καρδιά. Στην πραγματικότητα, όμως, η εμφάνισή τους δεν είναι και τόσο... αιφνίδια, καθώς οι παράγοντες κινδύνου προϋπάρχουν για χρόνια, αλλά δεν τους δίνεται ιδιαίτερη σημασία.
Παράγοντες κινδύνου
• Σχετικές μελέτες1,2,3 που έχουν γίνει απέδειξαν ότι το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό παίζει σημαντικό ρόλο για την εκδήλωσή τους σε ένα μεγάλο ποσοστό των νέων ασθενών.
• Άλλος ένας εξίσου επιβαρυντικός παράγοντας για την εκδήλωση καρδιολογικών προβλημάτων στις μικρές ηλικίες είναι το στρες και το έντονο άγχος.4 Πιο ευάλωτη φαίνεται ότι είναι η ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 ετών, καθώς υποφέρει από αυξημένο άγχος, μελαγχολία και αϋπνία, κυρίως λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν στην ανεύρεση εργασίας. Από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν το προνόμιο να δουλεύουν, υφίστανται έντονο εργασιακό στρες στο κυνήγι της καριέρας.
• Ένας ακόμη παράγοντας που επιβαρύνει τις καρδιές των νέων είναι το κάπνισμα. Στην περίπτωση που ένας άνδρας ή γυναίκα καπνίζει δέκα τσιγάρα την ημέρα, διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος μυοκαρδίου και περιφερικής αρτηριακής νόσου5.
• Μια ακόμη συμπεριφορά που φαίνεται ότι έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην καρδιά των νέων ανθρώπων, είναι η απομάκρυνσή τους από τη μεσογειακή διατροφή. Οι ρυθμοί της απαιτητικής καθημερινότητας, τους αναγκάζουν να τρώνε συνήθως πρόχειρο φαγητό, το οποίο περιέχει περισσότερο αλάτι, ζάχαρη και τρανς λιπαρά – σοβαρούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία γενικότερα, φυσικά και για την καρδιά.
• Απόρροια της κακής διατροφής, σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και τις πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή/κινητό, είναι η εμφάνιση της παχυσαρκίας, της υψηλής χοληστερίνης, της αυξημένης πίεσης, του σακχάρου και του λίπους γύρω από τη μέση – παραγόντων που αποδεδειγμένα επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
Τα σημάδια που χτυπούν «καμπανάκι»
Εκτός από τα κλασικά σημάδια (πόνος στο στήθος, στον ώμο ή το αίσθημα καούρας), υπάρχουν και άλλα, τα οποία «χτυπούν» το καμπανάκι κινδύνου για τους νέους.
Το ροχαλητό, για παράδειγμα, δεν είναι μόνο ενοχλητικό για τον/την σύντροφο, αλλά και ένα πρώτο σημάδι ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι πάσχοντες από άπνοια ύπνου έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αν δεν λάβουν έγκαιρα μέτρα.6
Τα σεξουαλικά προβλήματα, όπως η στυτική δυσλειτουργία, που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι 35άρηδες, είναι επίσης στενά συνδεδεμένα με την κακή λειτουργία της καρδιάς.7
Τα πρησμένα πόδια και οι αστράγαλοι, αλλά και τα ούλα που αιμορραγούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελούν συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται στην κακή κυκλοφορία του αίματος.
Τέλος, και η δύσπνοια, ειδικά σε στρεσογόνες καταστάσεις ή μετά από την άσκηση, ενδεχομένως να αποτελεί πρώιμο σημάδι επικείμενης καρδιακής νόσου και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αφήνεται στην τύχη του.
Παραπομπές:
1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sudden-cardiac-arrest/in-depth/sudden-death/art-20047571
2. https://www.c-r-y.org.uk/a-condition-which-kills-young-people-in-their-prime/
3. https://www.world-heart-federation.org/resources/risk-factors/
4. https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/unemployment-associated-with-50-higher-risk-of-death-in-heart-failure-patients
5. http://www.bestrong.org.gr/el/health/nosmoking/faqaboutsmoking/
6. https://www.atsjournals.org/doi/pdf/10.1164/rccm.201808-1509OC
7. https://www.health.harvard.edu/blog/erectile-dysfunction-often-a-warning-sign-of-heart-disease-201110243648
8. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-lifestyle/how-to-help-prevent-heart-disease-at-any-age